Koruallergia
Koruallergiat

Koruallergiat

Kemikaalit koruissa

Korut ja asusteet eivät saa sisältää tai niistä ei saa liueta liian suuria pitoisuuksia vaarallisia kemikaaleja. Koruja ja asusteita ovat esim. lävistyskorut, sormukset, kaula- ja ranneketjut, korvakorut, hiussoljet ja rannekellojen metalliosat.

Kellojen ja korujen valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden on varmistettava, etteivät kellot ja korut sisällä tai että niistä ei vapaudu kiellettyjä tai rajoitettuja aineita yli sallittujen pitoisuuksien.

Kemikaaleja, joiden pitoisuuksille ja vapautumiselle on rajoituksia ovat nikkeli, kadmium, lyijy ja kromi(VI).

Tukes valvoo Suomessa korujen ja kellojen materiaaleja. Tukesin sivuilla on tarkkaa tietoa sallituista korujen ja kellojen materiaaleista, Tukes Korujen ja kellojen materiaalit.

Kosketusallergiasta yleistä

Koruallergiat ovat kosketusallergioita. Allergista kosketusihottumaa eli -ekseemaa on kahta päätyyppiä, hidasta ja nopeaa allergiaa. Nopea ihoallergia tuntuu ja näkyy parinkymmenen minuutin kuluttua siitä, kun allergeeni on koskettanut ihoa.

Hidas allerginen kosketusihottuma ei oireiden perusteella erotu muista ihottumista. Hidas allerginen reaktio ilmenee 1–7 päivässä sen jälkeen, kun allergiaa aiheuttava aine on ollut kosketuksissa ihon kanssa. Hitaassa ihoallergiassa ihosta saattaa vuotaa visvaa ja siihen voi tulla rupia. Vaikka ihottuma alkaa allergeenin kosketuskohdassa, se voi levitä kauas sen ulkopuolelle. Oireita voi olla hankala tunnistaa sillä ne uusiutuvat ja häviävät aika ajoin. Tavallisimpia aiheuttajia ovat kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden sisältämät hajusteet ja säilöntäaineet sekä nikkeli. Muita aiheuttajia ovat kumin kemikaalit, muovien ja liimojen aineosat sekä kromi- ja kobolttiyhdisteet. Tarkempaa tietoa Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta.

Korumateriaalit ja niiden aiheuttamat allergiat

Hopea-allergia

Hopea (Ag) on jalometalli ja kuuluu alkuaineisiin. Hopea-allergia on erittäin epätavallinen. Puhdas hopea ei yleensä aiheuta allergiaoireita metalliallergiselle. Hopeaseosta, joka on lähes puhdasta hopeaa, merkitään leimalla 999 (pitoisuus 99.9% tai enemmän). Puhdas hopea on kuitenkin pehmeää, jotta koruja voidaan työstää ja muotoilla, pitää seokseen lisätä kovettavaa ainetta.

Hopeaa käytetään tavallisimmin seoksena, jossa on joko 83 % tai 92,5 % hopeaa. Seosta, jossa hopeaa on 92,5 %, sanotaan sterling-hopeaksi (laatu 925), siinä 7,5 % on muuta metallia. Tavallisesti muu metalli on kupari, sinkki tai platina. Seosainetta käytetään, koska se ensinnäkin tekee metalliseoksesta kovemman ja toisekseen halvempana aineena laskee seoksen hintaa. Nämä muut aineet saattavat aiheuttaa herkistymistä allergisille.

Kulta-allergia

Kulta (Au) on jalometalli ja kuuluu alkuaineisiin. Puhdas kulta on keltaista ja pehmeämpää kuin hopea. Sitä on helppo työstää. Puhdas kulta eli 24 karaatin kulta ei ole pehmeytensä vuoksi paras vaihtoehto korumateriaaliksi. Koruissa käytetään yleensä 18 (sis. 75 % puhdasta kultaa) tai 14 ( sis. 58,5% puhdasta kultaa) karaatin kultaa. Seosaineena käytetään esim. hopeaa, kuparia tai sinkkiä.

Keltakullan lisäksi on olemassa valkokultaa ja ruusukultaa. Valkokullassa kultaan lisätään yleensä palladiumia tai hopeaa. Valkokultaisiin koruihin laitetaan lisäksi usein myös rhodium pinnoitus. Tämä antaa lisää vaaleutta koruihin ja tekee pinnasta kestävämmän. Ruusukulta on sekoitus, joka valmistetaan sekoittamalla kuparia puhtaan kullan kanssa. Kuparista tulee punertava värisävy koruun.

Kulta-allergia on hyvin harvinainen, mutta sitä esiintyy jonkin verran. Väestöstä n. 1-2% saa positiivisen vastauksen kulta(lappu)testissä eli ovat allergisia kullalle, naiset hieman enemmän kuin miehet. Keltakulta aiheuttaa joillekin allergiaa, ja jos suussa on kultahampaita, allergia on todennäköisempi jatkuvan herkistymisen myötä. Kulta-allergia on lisääntynyt parin viime vuosikymmenen aikana.

Titaani ja platina allergia

Titaani (Ti) ja platina (Pt) ovat myös useimmille sopivia raaka-aineita. Platina on jalometalli ja kuuluu alkuaineisiin. Yksittäisiä platina-allergia tapauksia on julkaistu, sitä työstävillä henkilöillä.

Titaani kuuluu alkuaineisiin. Puhdas titaani on harmaata. Korumateriaalina se on kevyt, luja ja allergisoimaton. Kovuutensa vuoksi työstettävyys haastavaa.

Nikkeliallergia

Nikkeli (Ni) on yleinen kosketusallergian aiheuttaja. Se on yleisin allergeeni kautta maailman Nikkeliallergia ei parane. Koruista vapautuvaa nikkeliä ei saa liueta viikon aikana neliösentin alueelle ihoa yli 0,5 mikrogrammaa. Nikkeliä siis saa käyttää korujen valmistuksessa, mutta sitä ei saa liueta valmiista koruista.

Nikkeliallergisen pitää välttää ihokosketusta metalleihin, joista vapautuu nikkeliä. Nikkeli oli aikaisemmin hyvin yleinen kosketusallergian aiheuttaja, mutta vuonna 2000 voimaan tulleen EU:n nikkelidirektiivin (myös sen muutos vuodelta 2005) mukaan haitallisia tuotteita ei saa kaupata.

Nikkelistä koruissa ja ihon kanssa kosketuksiin joutuvissa esineissä löytyy lisätietoa kemikaalineuvontapalvelun nikkeli- kadmium- ja lyijyrajoitukset koruissa -esitteestä.

Markkinoilla saattaa olla koruja, joissa mainitut rajat ylittyvät. Jos nikkeliallerginen haluaa olla varma siitä, ettei saa koruistaan allergiaa, kannattaa suosia esimerkiksi ruostumattomasta teräksestä tehtyjä koruja. Niistä nikkeliä ei irtoa haittaavia määriä.

Palladium allergia

Palladiumista (Pd) tulee allergisille samanlaiset oireet kuin nikkelistä. Eläinkokeissa on osoitettu, että nikkeli- ja palladiumallergiat ovat todellisia ristiallergioita. Nikkeliallergiset ovat usein allergisia palladiumille. Palladiumia saattaa olla muun muassa metallisissa hammasproteeseissa, koruissa, metallisissa silmälasinsangoissa. Sitä käytetään myös valkokullassa.

Rodium allergia

Rodium (Rh) on jalometalli ja kuuluu alkuaineisiin sekä platinametallien ryhmään. Hopeakoruja saatetaan päällystää rodiumilla, jotta estetään sen tummumista.

Rodiumia on pidetty kauan herkistämättömänä. Yksittyäisiä allergiatapauksia on kuitenkin julkaistu.

Kupariallergia

Kupari (Cu) on alkuaine. Puhdas kupari on punaruskeaa ja pehmeää. Kuparia käytetään kulta- ja hopea lejeerinkien kovettamiseen.

Kupariallergia on erittäin harvinaista.

Korumetalli allergia

Korumetalli on markkinoilla käytetty yleisnimi erilaisille korumetalliseoksille, jotka eivät ole jalometalleja. Se ei kerro, mistä raaka-aineista koru on valmistettu. Myyjän on tiedettävä, sisältääkö tuote rajoitettuja aineita (nikkeli, kadmium, lyijy) tai REACH-asetuksen mukaisia erityistä huolta aiheuttavia aineita (SVHC-aineet). SVHC-aineet ovat huolta aiheuttaviksi tunnistettuja aineita, joiden jäämiä saa olla esineissä, mutta joista myyjän pitää tietää.

Korumetallia sisältävät korut saattavat aiheuttaa allergioita.

Kirurginteräs eli ruostumaton teräs

Kirurginteräs on korkealaatuista ruostumatonta terästä(316L tai 304). Ruostumaton teräs 316L on edelleen yleisimmin käytetty ruostumaton teräsmateriaali koru- ja kelloteollisuudessa. Se on austeniittista ruostumatonta terästä. Leima 316L tarkoittaa matalaa (vähähiilistä) L-laatua, jonka hiilipitoisuus on enintään 0,03%. Kirurginteräs on pääasiassa raudan, kromin ja nikkelin seos. Ruostumaton teräs sisältää aina nikkeliä, mutta se on kemiallisesti sitoutuneena muihin metalleihin eikä liukene.

Ruostumaton teräs on yleistynyt korumateriaalina huomattavasti viime vuosina monien hyötyjensä vuoksi. Kirurginteräs on kestävää, siitä valmistettuja ketjuja ja renkaita voi käyttää kestävyyttä vaativissa tarkoituksissa mm. painavien riipuksien kanssa. Kirurginteräs on helppohoitoinen, se ei naarmunnu helposti eikä kulu kuten pehmeämmistä materiaaleista tehdyt korut. Se kestää kosteutta, ei ruostu eikä sen väri muutu käytössä toisin kuin hopean. Kirurginteräs on materiaali, joka sopii hyvin herkkäihoisille ja allergisille, esim. henkilöille, joilla on hopea, kulta tai nikkeliallergia.

Ruostumattomista teräksistä yleisimpiä ovat austeniittiset laadut, joita käytetään muun muassa aterimiin, kattiloihin, kulhoihin, keittiökalusteisiin, olutastioihin sekä elintarvike-, paperiteollisuuden ja kemianteollisuuden laitteisiin, joissa on suuri korroosion riski. Sitä käytetään muun muassa säiliöiden, putkien ja paperikoneiden valmistukseen. Materiaalista valmistetaan myös nimensä mukaisesti kirurgisia välineitä.