Ystävänpäivä korvakorut Auros Design verkkokauppa

YSTÄVÄNPÄIVÄ KORVAKORUT

On kiva muistaa ystävää tärkeänä päivänä. Tälle sivustolle olemme koonneet lahjaksi sopivat ystävänpäivä korvakorut.

Valikoimastamme löydät Suomessa valmistetun puisen tai akryylisen korulahjan. Anna korvakorut lahjaksi ystävällesi tai rakkaallesi!

Ystävänpäivä 14.2

Ystävänpäivää eli Valentinuksen päivää vietetään 14.helmikuuta. Ystävänpäivää vietetään samana päivänä myös useissa
englanninkielisissä maissa, Virossa, muissa Pohjoismaissa ja monissa muissa maissa.

Ystävänpäivän historia

Ystävänpäivä on mahdollisesti saanut alkunsa antiikin Rooman Lupercalia-juhlasta, jota vietettiin 15. helmikuuta. Juhlalla kunnioitettiin
Junoa, roomalaista naisten ja avioliiton jumalatarta, sekä Pania, luonnon jumalaa. Nuoret miehet kokoontuivat Palatinus-kukkulalla olevaan luolaan ja uhrasivat vuohia ja koiran. Juhlan jälkeen nuoret miehet kulkivat ympäriinsä vuohennahkoihin pukeutuneina ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahkaisilla remmeillä. Sen uskottiin lisäävän hedelmällisyyttä. Wikipedia, Ystävänpäivä.

 Myöhemmin Lupercalia sulautettiin osaksi kristinuskon perinteitä. Katolinen kirkko omi juhlapäivän ja nimesi sen Valentinus-nimisen
marttyyrin mukaan. Ystävänpäivän englanninkielisen nimen (Valentine’s Day) isä oli Ternin piispa Valentinus, joka vaikutti keisari Marcus Aurelius Claudiuksen valtakaudella 200-luvulla.
Yle uutisten arkisto. 

 Keisari Claudius II kielsi nuoria miehiä solmimasta avioliittoa, koska naimattomista tuli parempia sotilaita. Piispa Valentinus kuitenkin rikkoi kieltoa vihkimällä pareja salaa, kunnes paljastui ja hänet vangittiin. Kiitolliset sotilaiden vaimot toivat hänelle vankilaan lahjoja, kortteja ja kirjeitä, josta lahjaperinteen kerrotaan alkaneen. 

 Erään legendan mukaan Valentinus rakastui vankeusaikana vartijan tyttäreen, jolle allekirjoitti viimeisen kirjeensä: Sinun Valentinesi. Tätä allekirjoitusta käytetään yhä monissa maissa, kun halutaan lähettää Valentinen päivän kortti salaiselta ihailijalta. Valentinus mestattiin 14. helmikuuta vuonna 269. Nykyisin rakastavaiset ympäri maailman juhlistavat ystävänpäivää tuona samaisena päivänä.

Ystävänpäivä ulkomailla

Ystävänpäivän vietto alkoi Englannista. Englannissa päivää alettiin viettää 1500-luvun alkupuolella Henrik VIII:n valtakaudella. Henrikiä kiehtoi kovasti rakkautta korostava Valentinen päivä. Hän julisti päivän kuninkaankirjeellä viralliseksi juhlapäiväksi vuonna 1537. Valentinen päivän kortteja alettiin lähettää Englannissa 1800-luvun alussa.  Yle uutisten arkisto.

Britti-imperiumin vaikutuksesta Ystävänpäivä perinne levisi myös Yhdysvaltoihin.Yhdysvalloissa 14. helmikuuta on erityisesti rakastavaisten juhlapäivä. Valentine’s Day on siellä suuri kansanjuhla kortteineen ja lahjoineen. Pohjois-Amerikassa ystävänpäivä on miljardibisnes.

Etelä-Koreassa ja Japanissa ystävänpäivänä tapana on, että naiset ostavat suklaita miehilleen sekä miespuolisille perheenjäsenilleen ja työtovereilleen kiintymyksen ja kunnioituksen merkiksi. Kuukautta myöhemmin maaliskuun 15. päivä vietetään niin sanottua “valkoista päivää”, jolloin miehet lahjoittavat vuorostaan naisille kakkua, makeisia ja kukkasia.

Ystävänpäivä Suomessa

Suomessa Valentinen päivää kutsutaan nimellä ystävänpäivä. Ystävänpäivä on ollut kalentereissa vuodesta 1987. Kansainvälisestä tavasta poiketen suomalainen ystävänpäivä on enemmän ystävien muistamisen päivä, ei pelkästään rakastavaisten juhla.  

Ystävänpäivän tunnuksena tunnetaan Suomessa kuten kaikkialla maailmassa punainen sydän. Ystävänpäivänä monet lähettävät ystäville tai rakkaille ystävänpäivätervehdyksiä, antavat lahjoja tai kukkia tai tapaavat toisiaan esim. kahvin ja leivoksen äärellä.